Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

World Boxing povede Nizozemec van der Vorst, prvořadým cílem je návrat do olympijského hnutí

Prvním prezidentem nově vzniklé světové organizace World Boxing byl v sobotu zvolen Boris van der Vorst. Jednapadesátiletý Nizozemec dostal na ustavujícím kongresu ve Frankfurtu přednost před Američanem Elisem Seignollem a má před sebou dvouleté funkční období. Ve Frankfurtu se sešli delegáti 26 členských zemí, k nimž od října patří i Česko. Prvořadým cílem World Boxing je návrat do olympijského hnutí.

zdroj: Reuters autor: Ivan Alvarado

Organizace World Boxing vznikla v dubnu jako reakce na dlouhodobě kontroverzní fungování Mezinárodní boxerské asociace (IBA), kterou vede kontroverzní Rus Umar Kremljov.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos v červnu kvůli nedotaženým reformám vyloučil IBA ze svých řad, poprvé ji suspendoval už v roce 2019. IBA se proti tomu odvolala ke sportovní arbitráži CAS.

Kvůli problémům v oblastech řízení, financí, rozhodování a etiky MOV odebral asociaci pořádání olympijského turnaje v Tokiu a stejně jako nyní v případě Paříže řídil kvalifikační turnaje pro OH sám.

Pro Hry 2028 v Los Angeles zatím box oficiálně nefiguruje v programu. MOV to na říjnovém zasedání v Bombaji zdůvodnil i tím, že sport nemá žádnou uznanou organizaci. Cílem World Boxing je to změnit.

Nový šéf organizace van der Vorst se chtěl loni v květnu utkat s Kremljovem o funkci prezidenta IBA, ale nebyl k volbám připuštěn, a i když v červnu CAS uvedl, že pro to nebyl důvod, mimořádný kongres IBA v Arménii rozhodl o tom, že se volby opakovat nebudou.

Z pozice šéfa World Boxing teď bude van der Vorst usilovat o přijetí organizace za člena MOV a potvrzení boxu v programu OH v roce 2028. "Jsem optimista. Budeme tvrdě pracovat a nevzdáme se. Cítím, že ta šance na návrat do olympijského hnutí existuje," řekl.

Konstatoval, že eviduje zájem mnoha dalších národních federací o členství. Přijetí dalších svazů a uspořádání úspěšných soutěží považuje za momentální prioritu.

"Domníváme se, že po rozhodnutí arbitráže ohledně MOV a IBA se situace s členstvím urychlí. Víme, že je tu několik svazů, které právě na výsledek arbitráže čekají," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články