Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Česká osmnáctka podlehla Slovákům a s MS se loučí

Čeští mladíci podlehli ve čtvrtfinále mistrovství světa Slovensku 2:3 a z Finska si medaili podobně jako loni neodvezou. Slováci šli brzy do vedení, když se v první přesilové hře trefil Tobias Tomík. V osmé minutě srovnal Adam Titlbach. Slováky poslal znovu do vedení ve druhé třetině Ondrej Maruna a tentýž hráč zvýšil ve třetí části už na rozdíl dvou branek. Naději dal českému celku Jakub Fibigr, ale srovnat národní tým už nedokázal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko "18" – Slovensko "18"

Svěřenci trenéra Davida Čermáka postoupili do vyřazovací části z druhého místa ve skupině a byli papírovými favority duelu, svou pozici ale nedokázali potvrdit.

Na vrcholné akci osmnáctiletých hráčů získalo Česko medaili naposledy v roce 2014, kdy byl výběr vedený trenérem Jakubem Petrem stříbrný. Slováci postoupili do semifinále podruhé za sebou, loni skončili čtvrtí.

"Mrzí to hodně, pro nás je to velké zklamání. Jeli jsme sem uhrát lepší výsledek, než jsme uhráli," řekl Čermák v rozhovoru pro Český hokej. "Neproměňovali jsme šance a bohužel jsme nehráli tak kolektivně jako soupeř," přiznal.

Český tým do zápasu ve Finsku nevstoupil ideálně. Galvas v prvním střídání chyboval v rozehrávce, Mrtka následně fauloval a Slováci přesilovou hru rychle využili. V čase 1:36, po 17 sekundách početní výhody, otevřel skóre střelou od modré Tomík.

Češi svou premiérovou přesilovku nevyužili, ale ještě než se stihl vyloučený Beluško zapojit do hry, vyrovnal pohotovou dorážkou Titlbach. V 19. minutě dostal vyšší trest za faul na Tomíka obránce Mrtka, Češi se ale i zásluhou několika dobrých zákroků Miloty ubránili.

"Faul zápas hodně ovlivnil, ale všemu předcházela ztráta puku na modré čáře. Ani to nebylo kolenem, ale rozhodčí říkal, že to takhle mají trestat. Slováky jsme tím vrátili do hry," řekl Čermák.

Ve 35. minutě se Slovensko dostalo do vedení, když po Švecově zaváhání v rozehrávce a přečíslení překonal Milotu podruhé Maruna.

České šance na postup se snížily na začátku třetí části, kdy chyboval Milota a propustil za svá záda Marunovo nahození od mantinelu. Alespoň částečně český gólman dojem napravil, když zlikvidoval samostatný nájezd Pobežala.

Devět minut před koncem vrátil Čechy do hry Fibigr, který přesnou střelou pod horní tyč snížil. Vyrovnat však tým vedený kapitánem Hlinským nedokázal ani v závěrečné power-play. Česko se tak s turnajem rozloučilo s bilancí dvou výher a tří porážek.

"Celkové hodnocení turnaje je teď těžké. Myslím si, že jsme nehráli tak týmově jako v létě. Šli jsme do toho s tím, že na předešlém (velkém) turnaji v Kanadě tým neuhrál ani bod. Z kluků jsem cítil respekt k soupeřům a odhodlání, že to strhneme týmovým výkonem. Tady se nám za celou dobu nepovedlo, abychom se k tomu vrátili. A hlavně jsme na to neměli kondičně," dodal Čermák. Loni v srpnu Češi obsadili na Hlinka Gretzky Cupu v Břeclavi druhé místo.

Česko – Slovensko 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Titlbach (Zielinski, Benák), 52. Fibigr (T. Galvas, Benák)  2. Tomík (Pobežal, Radivojevič), 35. Maruna (Chovan, Šatan), 43. Maruna. Rozhodčí: Österberg (Švéd.), Wuorenheimo (Fin.)  Bedard (Kan.), Davidonis (Lot.). Vyloučení: 2:3, navíc Mrtka (ČR) 5 min. a do konce utkaní. Využití: 0:1. Diváci: 380.

Sestava ČR: Milota  Zielinski, Fibigr, Mrtka, T. Galvas, A. Král, Hlinský, Švec  Kubiesa, Sikora, O. Kos  Jecho, Benák, Titlbach  Daníček, Curran, Drančák  Poletín, Heš, Vaculík. Trenér: Čermák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články