Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Olympiádu mám téměř jistou, na papíře to ale ještě není, říká novopečená mistryně Evropy Zachová

Jako první Češka vyhrála mistrovství Evropy. Judistka Renata Zachová navázala na svůj juniorský titul a uspěla na nejvyšší scéně i na seniorské úrovni. "Nečekala jsem, že se to povede tak brzy," přiznala v rozhovoru pro ČT sport.

Renata Zachová
zdroj: ČTK / Profimedia

Rodačka z Českých Budějovic navázala na Lukáše Krpálka. V ženské kategorii ale předchůdkyni neměla  v Záhřebu vybojovala první evropský titul pro domácí judo. Na cestě do finále vyhrála čtyři zápasy včetně semifinálového duelu s obhájkyní titulu Andreou Leškiovou ze Slovinska.

Ve finále pak bronzové medailistce z loňského MS Van Lieshoutové oplatila porážku z březnového Grand Slamu v Tbilisi. "Nejtěžší bylo semifinále s Leškiovou. Vedla jsem jen na wazari a musela bránit, což je vždy nepříjemné," líčila Zachová pro Sportovní zprávy ČT.

Je nám líto, video expirovalo.
Renata Zachová o titulu mistryně Evropy a kvalifikaci na OH

V Chorvatsku ukončila dvacetileté čekání českých judistek na cenný kov z mistrovství Evropy. Poslední českou zástupkyní na evropském pódiu byla před ní v roce 2004 Andrea Pažoutová. Ve finále byly před Zachovou jen Lenka Šindlerová v Helsinkách 1989 a Michaela Vernerová v Ostende 1997, ale ani jedna z nich to k titulu nedotáhla.

Díky získaným bodům nyní může velmi pravděpodobně začít přípravu na olympijské hry. Absolutní jistotu ale nemá a sama zůstává obezřetná. "V judu se po dva roky sbírají body a kdo jich má hodně, se kvalifikuje. Po mistrovství Evropy, což je hodně bodů, by to mělo být skoro jisté. Ale dokud to není na papíře...," usmívá se česká judistka.

S Paříží, kde olympijské soutěže v létě proběhnou, má zkušenosti i z každoročního Grand Slamu. "Je to takový svátek," říká novopečená šampionka Starého kontinentu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články