Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Volejbalové reprezentace zahájily přípravu na Zlatou evropskou ligu

České reprezentace volejbalistů a volejbalistek zahájily přípravu na zlatou Evropskou ligu, která začne za necelé tři týdny. Muži trénují pod vedením Jiřího Nováka v Kolíně, svěřenkyně Jannise Athanasopulose se scházejí v Táboře.

Volejbal
zdroj: REUTERS autor: Stefano Rellandini

V Kolíně má trenér Novák k dispozici zatím dvanáctičlenný kádr složený převážně z extraligových hráčů. K týmu se ale připojili také blokař Petr Špulák a smečař Lukáš Vašina, kteří už v zahraničí dohráli. Později dorazí další vybraní krajánci.

"V Evropské zlaté lize dostanou příležitost reprezentovat noví hráči. Neznamená to ale, že bychom neměli ty nejvyšší ambice. Naopak. Určitě zabojujeme o postup do Final Four," uvedl manažer seniorských reprezentací Miloslav Javůrek.

Prioritou pro tuto reprezentační sezonu je pro muže vstup do kvalifikace o mistrovství Evropy v roce 2026. "Před několika předchozími šampionáty jsme kvalifikaci hrát nemuseli. Tentokrát je ale systém trochu jiný a kvalifikační cyklus je rozdělen do dvou let," přiblížil Javůrek.

"V srpnu odehrajeme dvě utkání proti Norům a Černohorcům. V těchto zápasech si chceme vytvořit co nejlepší výchozí pozici pro příští sezonu a postup na EuroVolley 2026," dodal.

Ženský kontinentální šampionát bude za dva roky Česko spolupořádat, takže domácí volejbalistky tentokrát hrát kvalifikaci nemusí.

"Díky přímé kvalifikaci na evropský šampionát 2026 budou mít naše hráčky kratší reprezentační sezonu. Kratší, ale velmi důležitou. Cílem Athanasopulosova výběru totiž bude kvalifikace do Challenger Cupu konaného na začátku července a následný postup do VNL 2025, čili světové Volejbalové ligy národů," popsal Javůrek ambice národního týmu.

Evropská liga se nově hraje turnajovým systémem. Muži do ní vstoupí o víkendu 18. a 19. května v Makedonii, kde se utkají s Estonskem a domácím týmem.

Ženy mají první turnaj naplánovaný do Teplic, kde přivítají 16. května Rakušanky a o dva dny později Rumunky.

Účast ve Final Four mají na rozdíl od mužů jistou, protože se finálový turnaj zlaté evropské ligy uskuteční 15. a 16. června v Ostravě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články