Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Rulík nominoval 26 jmen včetně Kämpfa, nedostalo se na Noska či Vránu

V kádru měl 32 jmen do pole a zúžil list na 23 hráčů do hry. Na domácím šampionátu jich může být zapsáno maximálně 22 plus tři brankáři. Radim Rulík si ještě zřejmě pošetří místa na posily ze zámoří vzhledem k probíhajícímu play-off NHL a AHL. Český kouč po nevydařených Českých hrách v Brně škrtl deset jmen. Nejnovější posilou ze zámoří je David Kämpf z Toronta, který ovšem čeká na výstupní zdravotní kontrolu. Naopak Tomáš Nosek z New Jersey, Radim Zohorna z Pittsburghu a Jakub Vrána z farmy St. Louis vypadli.

Je nám líto, video expirovalo.
Rulík na MS vybral 26 hráčů včetně Kämpfa

"V posledním kempu jsme měli více hráčů. Oproti loňskému roku o tři útočníky a jednoho obránce více. Sestavy jsme různým způsobem kombinovali a došli jsme k tomuto rozhodnutí. Chtěli jsme rozložit sílu tak, aby žádný hráč neodehrál více než dvě utkání," řekl Rulík po přečtení rozšířené soupisky. 

Z kádru českých hokejistů vypadli obránci Jan Košťálek, Jiří Ticháček, Dominik Mašín a Libor Zábranský a útočníci Filip Chlapík, Ondřej Kovařčík, Tomáš Nosek, Michael Špaček, Jakub Vrána a Radim Zohorna. "Kluci, co jsou v nominaci, si udrželi konstantní výkonnost bez nějakých propadů, proto si to vybojovali. Myslel jsem si, že forma některých hráčů bude lepší," dodal Rulík.

V kádru je stále nadbytek hráčů – 23 hokejistů na 22 pozic. Kdo zůstane mimo hru, se ještě rozhodne. "Oznámíme to až se připojí David Kämpf, protože zatím nevíme, jak dopadne jeho zdravotní prohlídka, jestli bude vše v pořádku. Od čtvrtka oznámíme dvaadvacet hráčů, kteří budou nominovaní na šampionát, plus tři brankáři. Pak oznámíme, kolik hráčů napíšeme na soupisku pro první utkání," oznámil Rulík.

Mladí obránci – Špaček ano, Ticháček ne

Češi vsadili na jednoho z dvou mladých obránců. Lépe situace vyzněla pro jednadvacetiletého Davida Špačka z celku Iowa Wild, Jiří Ticháček z Kladna naopak z kádru vypadl. 

"Jedna z věcí je ta, že David je pravák, Jirka je levák. David je ze zámoří obouchanější, jinak jsou ale na stejné úrovni a jsem rád, že jsme jednoho zařadili. Pro dva ale místo není," vysvětlil Rulík.

Nosek vypadl z plánů už po Finsku

Zkušenosti z NHL nepomohly Noskovi, Vránovi ani Radimu Zohornovi. "U Tomáše Noska jsem se rozhodl už po prvním utkání. Důvody jsem mu osobně sdělil, nebudu je tady říkat. Zvolili jsme jiné hráče, rozhodl výkon proti Finsku. Jakub Vrána je talentovaný hráč, který v letošní sezoně odehrál většinu času na farmě a nepřišel v takové formě, jak jsme si představovali," uvedl osmapadesátiletý trenér.

Na minulém šampionátu v Rize a Tampere se představil Zohorna, letos se na vrcholnou akci útočník Wilkes-Barre v AHL nepodívá. "S Radimem se znám osobně, trénoval jsem ho několik let v Mladé Boleslavi. Je to obdobný jako u dalších hráčů, kteří přijeli ze zámoří. Je strašně krátká doba na to kluky dostat do formy. Momentální forma nebyla taková, abychom se rozhodli je nominovat," sdělil Rulík.

Čekání na Jiříčka a Kulicha

Dle slov Petra Nedvěda si ještě realizační tým počká na situaci v play-off AHL. Ve hře je stále posílení o beka Davida Jiříčka či forvarda Jiřího Kulicha.

"David momentálně hraje play-off. Samozřejmě, že jsem měl hovor s generálním manažerem (Cleveland Monsters – pozn. red.) Brandonem Davidsonem, ale teď nám Davida nechtějí pustit během play-off. Musíme počkat, jestli vypadnou, pak bude šance," řekl generální manažer reprezentace Nedvěd.

Kulich nastupuje za Rochester Americans, úspěšného týmu farmářské soutěže. "Vím, že je v play-off, a samozřejmě uvidíme. Teď nemá cenu o tom spekulovat. S největší pravděpodobností ale počítám s tím, že má jeho tým opět nakročeno do finále, protože mají opravdu silný tým," řekl Rulík.

Gratulace pro Pastrňáka

Realizační tým bude monitorovat i situaci hvězdných českých hráčů Davida Pastrňáka a Pavla Zachy z Bostonu či Martina Nečase z Caroliny a Filipa Hronka z Vancouveru v 2. kolech play-off NHL.

"Samozřejmě jsem to sledoval a na dálku blahopřeji Davidovi k postupu. Loni se jim to nepovedlo, ale letos byl v prodloužení David tím šťastným střelcem a měl obrovský podíl na vítězství svého týmu. Z hlediska naší nominace to sehrálo roli, každopádně tihle hráči jdou do druhého kola play-off. My budeme trénovat v počtu třiadvaceti hráčů. Připravíme plán a samozřejmě ne všechna místa budou na startu turnaje obsazené. Série druhého kola začínají za chvíli, uvidíme jaký budou mít vývoj. Vše důležité se bude odvíjet i od našeho vstupu do šampionátu," osvětlil Rulík.

Češi závěrečný turnaj Euro Hockey Tour nezvládli. Během turnajové generálky na MS nezískali ani bod a skončili poslední. Opět se sejdou v úterý v Praze. Do šampionátu vstoupí v pátek zápasem proti Finsku se začátkem ve 20:20. V dalších utkáních základní skupiny A v O2 areně budou hrát s Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články