Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Udrží Češi stoprocentní bilanci před šampionátem? V Trenčíně je vyzvou domácí Slováci

Další dvojzápas v závěrečné přípravě před mistrovstvím světa rozehraje v Trenčíně česká hokejová reprezentace. Po skalpech Němců a Rakušanů ji tentokrát prověří Slováci. Svěřenci trenéra Radima Rulíka drží v součtu s únorovými Švédským hrami v Karlstadu vítěznou sérii pěti utkání a mohou překonat šňůru z úvodu sezony. Nebude již u toho bek Petr Zámorský, který kvůli zranění tým opustil. Přímý přenos sledujte od 16:20 na ČT sport a ČT sport Plus, sobotní odvetu v Bratislavě od 13:50 tamtéž.

Jakub Flek na tréninku reprezentace
zdroj: facebook.com/Český hokej

Český tým se chystá v Bratislavě od úterního srazu, a do 130 kilometrů vzdáleného Trenčína se vydá jen na zápas. Představí se tam poprvé od předloňského dubna, kdy v Euro Hockey Challenge zdolal Slovensko 4:3 po samostatných nájezdech. V Bratislavě hráli Češi naposledy v roce 2019 na mistrovství světa, na němž skončili po porážce s Ruskem 2:3 po nájezdech v boji o bronz čtvrtí.

Rulík, který nahradil Fina Kariho Jalonena, rozjel ročník v Euro Hockey Tour pěti výhrami, po nichž následovaly tři porážky za sebou. S Karlstadem se jeho svěřenci rozloučili skalpem Švýcarů (5:3) a v minulých týdnech navázali Češi s rodícím se kádrem pro vrchol sezony vítězstvími v Karlových Varech nad Němci 3:0 a 4:2 a nad Rakušany 5:1 a 3:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rakousko – Česko

Slováci mají v kádru 13 krajánků z české extraligy. "Slovensko také posílilo. Myslím, že tým mají kvalitní. Bude to určitě těžké utkání," řekl obránce Jakub Krejčík, který kádr doplnil ve čtvrtém týdnu přípravy spolu s dalšími hráči: triem spoluhráčů ze Sparty bekem Michalem Kempným a útočníky Filipem Chlapíkem a Pavlem Kousalem a také dalšími forvardy Jakubem Vránou ze záložního týmu St. Louis ve Springfieldu, Matyášem Kantnerem z finské KalPy Kuopio, Ondřejem Kašem z Litvínova a obránci Jiřím Ticháčkem z Kladna a Davidem Špačkem z farmářského týmu Minnesoty z Iowy.

Tři hráči budou debutovat

Na premiéru v národním dresu se v duelech se Slováky mohou těšit syn trojnásobného mistra světa a olympijského vítěze z Nagana Jaroslava Špačka, tak i Kaše, který už má bohaté zkušenosti ze sedmi sezon v NHL v barvách Anaheimu, Bostonu, Toronta i Caroliny, a také Kantner. "Je tam spousta kluků z extraligy. Očekávám, že to bude podobný styl hokeje, jaký se hraje v Česku. Příprava jim jde, vyhrávají, řada kluků má za sebou výbornou sezonu. Určitě to nebude nic lehkého," podotkl Kantner.

Slováci už mají za sebou dva zápasy doma v Humenném se Švýcarskem, které porazili 3:0 a 5:3, a dvě utkání s Německem. V Kaufbeurenu prohráli 3:7 a v Augsburgu uspěli 5:4 v prodloužení. Nad Českem naposledy slavili výhru předloni v dubnu ve Spišské Nové Vsi (3:1). Potom následovaly české úspěchy jak v odvetě v Trenčíně, tak i loni v dubnu v Ostravě-Porubě (5:1 a 3:2 po samostatných nájezdech) a na květnovém mistrovství světa v Rize (3:2).

Zámorského zastavilo zranění

Přípravu opustil kvůli zranění v dolní části těla obránce Petr Zámorský z Plzně. Jednatřicetiletý zlínský odchovanec, který startoval na třech světových šampionátech v letech 2014, 2016 a 2019, po konzultaci s trenéry opustil kemp národního týmu v Bratislavě. "Petrovi nedovolí v přípravě na světový šampionát pokračovat zranění v dolní polovině těla. Tímto mu chceme poděkovat za odvedenou práci a přejeme mu, aby se dal co nejdříve zase zdravotně do pořádku," uvedl hlavní trenér Radim Rulík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články